header.jpg

 

 

Fotograferen met studiolampen biedt eindeloos veel manieren om je creativiteit te kunnen laten spreken en het te fotograferen onderwerp op een manier in beeld te brengen zoals dat met natuurlijk licht niet mogelijk zou zijn. Om nog meer focus op het onderwerp te leggen kan het gebruiken van een achter- of ondergrond in kleur nog een extra dimensie aan de foto meegeven.
 
De gefotografeerde luidspreker hieronder is bewust voor een witte achtergrond gezet. Door het juiste licht te gebruiken is de achtergrond 100% wit en gaat alle focus uit naar het onderwerp. Tevens is het nu met een beetje hulp van Adobe Photoshop goed mogelijk om te bekijken hoe de luidspreker er in andere kleuren uit zou zien, zonder ze in het echt te hoeven bouwen.

 

 

 

Om meer dynamiek mee te geven kan het gebruik van een zwarte achtergrond heel goed uitpakken. Als voorbeeld gebruiken we nog eens dezelfde luidspreker als hierboven, maar nu in een kersenhouten afwerking. Slecht 1 lamp is gebruikt om de luidspreker uit te lichten en een groot contrast tussen licht en schaduw te creëren.

 

 

Soms is een fysieke zwarte achtergrond helemaal niet nodig om toch op de foto een zwarte achtergrond te verkrijgen. Door het studiolicht en de camera juist in te stellen konden de drie onderstaande foto’s gewoon overdag bij mij in de woonkamer gemaakt worden. De eerste foto toont het apparaat in zijn ware kleur, de twee volgende foto’s zijn gemaakt met een blauwfilter voor de lamp.

 

 

 

 

Nog een voordeel van een effe gekleurde achtergrond (wit, zwart, of welke kleur dan ook) is dat meerdere foto’s makkelijk te combineren zijn. Hieronder staan een drietal foto’s waarbij de objecten allemaal onafhankelijk van elkaar zijn gefotografeerd en later met elkaar zijn samengevoegd.

 

 

 

 

Naast het fotograferen van producten wordt studiolicht ook heel vaak gebruikt bij het maken van portretfoto’s. Het is de ideale manier om een persoon perfect uit te lichten en karakter aan de foto mee te geven. De kleur van de achtergrond is erg bepalend voor de sfeer die een foto uitstraalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder volgen nog een paar voorbeelden met foto’s waarbij het onderwerp contrastrijk is uitgelicht.

 

 

 

 

 

Of het nu om objecten of personen gaat, het gebruiken van studiolicht biedt ongekende mogelijkheden. Vaak is het gebruiken van studiolicht eenvoudiger dan men denkt en kan slecht één lamp met de juiste softbox al genoeg zijn om het juiste resultaat te behalen. Er zijn echter situaties waar niet alleen maar meerdere lampen nodig zijn, maar er ook gewerkt wordt met reflectoren, diffusors en modifiers etc… Dat verhoogd de uitdaging aanzienlijk, maar de beloning is dan ook extra groot wanneer na veel puzzelen en proberen het resultaat geslaagd is!