header.jpg

In dit item leg ik uit hoe het filter ‘motion blur‘ (bewegingsonscherpte) van Adobe photoshop toegepast kan worden voor een creatief effect in je foto. Deze optie wordt onder andere regelmatig toegepast om bomen te vervagen en ze zo een dromerig effect te geven.


 

Motion blur komt vaker voor in de fotografie dan je zou denken en kan zo wel positief als negatief zijn intrede doen. Een ‘bewogen’ foto, omdat de sluitertijd te lang was bij de opname is een vorm van ongewenste motion blur, maar bij sportfotografie waarbij de fotograaf meebeweegt met het te fotograferen onderwerp, is het onderwerp vaak scherp en de achtergrond bewust bewogen om een gevoel van actie en snelheid aan de foto mee te geven. Ook bij ‘long exposure fotografie‘ treed er bewust motion blur op bij alles wat tijdens de opname beweegt. Adobe Photoshop heeft een speciaal motion blur filter om het idee van bewegingsonscherpte toe te voegen aan een foto. De functie is vrij lineair wat de richting betreft en houdt geen rekening met perspectief, maar is verder zeer creatief en lokaal inzetbaar. Ik bespaar je verder een lange introductie over het filter motion blur in Photoshop en laat meteen zien hoe het toe te passen is. Daar gaan we…

1: Het is handig om klaar te zijn met alle aanpassingen die je gedaan wilt hebben aan de foto. Als je hiervoor Adobe Lightroom gebruikt, kan je de foto makkelijk met alle aanpassingen openen in Photoshop door op CTRL + E te drukken. Als je eenmaal de te bewerken foto hebt geopend in Photoshop, moet als eerste de foto gedupliceerd worden. Klik met de rechtermuisknop op de laag ‘background/achtergrond‘ en selecteer ‘duplicate layer/laag dupliceren‘. Er verschijnt een klein venstertje waarin je de nieuwe laag een naam kan geven. Doe dit als gewenst en klik op ‘ok‘. Een extra laag is gemaakt en dat is rechts in beeld te zien.

 

2: Ga nu bovenin naar de optie ‘filter‘ en kies ‘blur/onscherpte‘. Vanuit daar wordt er gekozen voor ‘motion blur/bewegingsonscherpte‘.

 

3: Nu opent zich een nieuw venster met wat instellingen om te wijzigen en je ziet meteen dat de foto er anders uitziet dan voorheen. Ik geef hier een basissetting aan, maar voel je vrij om zelf te experimenteren met de instellingen. In het geval van verticale objecten zoals bomen is het gebruikelijk om de hoek op 90 graden te zetten. De ‘distance/afstand‘ wort op ‘999‘ gezet.

 

4: Nu is de hele foto één grote en verticale blur. Nu kan het zo zijn dat dit precies het effect gegeven heeft wat je zoekt en dan is het nu klaar. Wanneer het echter gewenst is om een stukje van de echte foto terug te halen, dan kan dat onder andere gedaan worden met een ‘gradueelfilter’. Eerst moet er op de tweede layer/laag een ‘layer mask/laag masker‘ toegepast worden. Klik hiervoor op het ‘add layer mask/laagmasker toevoegen’ icoon rechtsonder in beeld.

 

5: Je ziet dat er een wit vlak is toegevoegd een de tweede layer/laag rechts in beeld.

 

6: Klik nu op de ‘Gradiënt Tool/Gradueel Functie‘ links in beeld.

 

7: Zorg dat de functie ‘Foreground to Transparent/Voorgrond naar Transparant’ geselecteerd is. Dit het is het tweede vakje.

 

8: Klik nu met de muis onderin de foto sleep met de muisknop ingedrukt naar boven. Er ontstaat een lijn die aangeeft vanaf waar tot waar het filter zijn werk zal doen. Hier is geen vaste waarde voor en zal bepaald worden door je eigen idee en de gebruikte foto. Voor deze foto kies ik een kort verloop die een stuk boven de onderkant van de foto begint.

 

Het effect ziet er dan zo uit.

 

Dat is ook gelijk het eindresultaat voor deze foto. De hier bovenstaande uitleg is de absolute basis om mee aan de slag te gaan en zijn eindeloos veel variaties mogelijk met dit effect. Deze variaties zijn onmogelijk om te behandelen aangezien ze afhankelijk zijn van een persoonlijke mening en/of de te bewerken foto. Lang niet elke foto is voor dit effect geschikt en ook niet iedereen zal het even mooi vinden. Goed of slecht bestaat niet, doe wat je zelf mooi vindt!